Reklamı Geç
Acil Yetiş
Aydın
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Turistik Tesis İmarı Alındı, Konut Projesi Olarak Müşteri Aranıyor!

Turistik Tesis İmarı Alındı, Konut Projesi Olarak Müşteri Aranıyor!
Daha önce 127 milyon Dolar’a Arap müşteri aranan Kirazlı sınırındaki arsa, şimdi de “300 milyon Euro’luk yatırımla tek patronu olacağınız bir ilçe sahibi olun” sloganı ile satışa çıktı.

Kuşadası, tarihi boyunca karşılaştığı en büyük “rant” tezgahına sahne oldu. Kirazlı sınırında Orman Bakanlığı’ndan satın alınan 344 dönümlük bir araziye “turistik tesis”  projesi ile imar izni alan yatırımcı, bitişikteki parsele “Konut İmar”ı verilmesi gündeme gelince, 127 milyon Dolar’a satışa çıkardığı arsanın ilanlarını güncelledi. Güncelleme sonrasında, “konut alanı” olduğu duyurulan arazi için 100 milyon Euro’luk arsa bedeli ve 200 milyon Euro yatırımla, “alıcının tek patronu olacağı yeni bir ilçe” vaadinde bulunuldu.

Kuşadası’nın Kirazlı Köye sınırında bulunan ve Türkmen Mahallesi 402/8 parsele kayıtlı bir bölümü tarım arazisi olan araziye 2017 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından turistik imar verilmesi ile başlayan betonlaşma girişimi yeni bir boyut kazandı. Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük yaşlı bakım merkezi projesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılaşma izni alan Nazir Arslan’a verilen imar iznine 2017 yılında Kuşadası Belediyesi itiraz etti. Ancak o dönemde yapılan itiraza rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1/1000’lik uygulama imar planlarını kesinleştirerek bir bölümü tarım arazisi olan arazinin betonlaşmasının önündeki engel kaldırıldı. 2020 yılına kadar yapılaşma iznine dayanak olarak gösterilen yatırım için çivi bile çakmayan yatırımcı Nazir Arslan, yılın sonunda burasını 127 milyon dolar bedelle satışa çıkardı. Arap müşteri aranan ilanlarda arsa için “turistik tesis, ticari alan” vurgusu yapıldı.

İlginç bir tesadüf sonucu 402/8 parsele komşu olan ve bir bölümü tarımsal niteliğini koruyan 402/1 parsele kayıtlı arsa da 2019 yılı sonunda el değiştirdi. Güner Aydın tarafından satın alınan 106 bin metrekare büyüklüğündeki arsa için komşu parseldeki yapılaşma emsal gösterilerek imar izni istendi. Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne “konut ve ticari alan” amaçlı plan tadilatı başvuruları bu kez hiç bir engele takılmadı. Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 1/5000’lik planı kabul ederek 1/1000’lik uygulama planlarının onayı için Kuşadası Belediyesi’ne gönderdiği değişiklik, mecliste oylama için sırasını beklerken Nazir Arslan’ın 344 bin metrekare büyüklüğündeki arsasının satış ilanları güncellenerek, duyurulara satışa konu olan parselin “konut/ticari” imarı olduğu bilgisi eklendi. Satışı üstlenen gayrimenkul şirketi, arsa için 100 milyon Euro, yapılaşma yatırımı için de 200 milyon Euro maliyet belirledi ve buraya talip olan yatırımcının, toplam 300 milyon Euro karşılığında tek patronu olacağı bir ilçe sahibi olacağını iddia etti.

Kuşadası’nın en pahalı arazisi ünvanı olan arsanın turistik imarı olmasına rağmen konut imarı olduğu vurgusuyla satışa çıkartılması, kafa karışıklığına neden oldu. Bu konuda görüş aldığımız Şehir Plancıları, arazinin imar planında konut imarı tadilat yapılabilmesi için şu anda onayda bekleyen 402/1 parsele ait planların uygulamaya geçmesi gerektiğini savundu. Plancılar konu ile ilgili değerlendirmelerinde, “Nasıl ki, 402/1 parsel için imar başvurusunda bulunulduğunda, 402/8 parseldeki yapılaşma emsal gösterildi, büyük bir ihtimal benzer bir durum ortaya çıkacak. Bitişik parselin konut imarı bulunması, 344 bin metrekarelik arsa sahibi için talep nedeni olabilecek” diye konuştular. Plancılar, toplam büyüklüğü 460 bin metrekareyi aşan bu iki parselde yapılaşmanın önünün açılması durumunda, Kirazlı-Kuşadası sınırında hızlı bir yapılaşmanın önüne geçilemeyeceğini, bunun da bölgedeki tarım arazilerinin sonu olacağına dikkat çektiler.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!