Zam Yağmuru Simiti de Vurdu!
Türkiye günden güne artan zamlarla baş etmeye çalışırken bir zam da simit ve pastane ürünlerine geldi. İstanbul’da 2,5 liraya satılan simidin fiyatı yüzde 30 zamla 3.5 lira olmasının ardından simit üreticileri geçen yıldan bu yana un fiyatlarında yüzde 50’yi aşkın, susam fiyatlarında ise yüzde 20-25 düzeyinde artış olduğunu belirtti. Kuşadalı simit üreticileri ise isyanda.
Halkın ekmek kavgası büyüyor. Kısa süre önce 2.5 TL’ye çıkan ekmek fiyatlarında yeni zam baskısı sürerken, İstanbul’da 100 gram simit yüzde 30 zamlandı ve 3.5 TL oldu. Dövizin ve yüksek enflasyonun maliyetlere etkisi hem simit üreticilerini hem de vatandaşı derinden sarstı.
“NEREYE GİDİYOR BU ÜLKE”
Kuşadası’nda esnaflık yapan Metin Karabıyık, İstanbul’da simidin 3.5 lira, Kuşadası’nda ise 2.5 lira olmasına tepki göstererek şöyle konuştu;
“Sabah simidi çok severim. Ancak şuanda çok pahalandı. Ben simitçilerde suç bulmuyorum. Bir ekmeğin 2,5 lira olduğu yerde simidin 2,5 olması çok saçma. İyi kötü bir kahvaltı yapıyorduk. Kendim günde 2 tane simit yiyorum, çocuklarıma da götürüyorum. Nereye gidiyor bu ülke? Halk şuan kötü durumda. Herşey bu kadar artar mı? Bundan sonra simit almayacağım. Gidip ekmek alacağım. Simit artık pahalı bir ürün oldu hayatımızda” dedi.
“HER GÜN BİRAZ DAHA İÇERİ GİRİYORUZ”
Susama, yağa ve una gelen zamlardan dolayı üretim yapmakta zorlandığını ifade den simit fırını işletmecisi Erdal Taşer de, “Her şeye bir anda zam gelmeye başladı. Un, yağ susam çok zamlandı. Unun çuvalı 400 lirayı geçti. Simit bizleri kurtarmıyor. Her gün zarar ediyorum. Maliyetler çok yükseldi. Kar yapmamızın imkanı yok. Kuşadası’nda simit en azından 3.5 lira olması gerekiyor. Para kazanmaktan vazgeçtik. Dükkanı döndürelim, işçimizin parasını verelim. Sattığım simitle aldığım malın parasını ödeyemiyorum. Her gün içeri giriyoruz” diye konuştu.
“ÜRETİM YARIYA DÜŞTÜ”
Taşer konuşmasına şöyle devam etti: “Daha önce simit üretimini üç bin civarında yapıyorduk. Pandemi ve arkasından gelen zamlar sonrası üretim yarıya indi. Kara fırın simitleri maliyetlidir. Çuval olarak hesapladığınız zaman 600 – 650 civarı simit çıkartıyoruz. Makineden yaparsanız 800-850 alırsınız. Bizim oradan da zararımız var. Bir sanayi tüpü 405 lira oldu.”
“SONUMUZ BELLİ DEĞİL”
Haftada birkaç kez simit aldığını belirten ve uzun yıllar Kuşadası’nda yaşayan M.Ç., ise “Simit ekmek fiyatını geçecek. Batmışız adeta. Halk olarak ne olacak sonumuz belli değil” ifadesini kullandı.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.