WhatsApp’ın Yeni Gizlilik Sözleşmesi Kabul Edilmeli mi?
Kullanım koşullarında değişikliğe gitmeye hazırlanan WhatsApp, verilerini Facebook ile paylaşmayan kullanıcılara yasak getirmeye hazırlanıyor. ABD basınında yer alan haberlere göre, Facebook bu şekilde WhatsApp kullanıcılarından da topladığı verileri işleyerek reklam gelirini artırmayı hedefliyor.
Sosyal medya devi WhatsApp, Yılbaşı sonrası kullanıcı bilgilerinin Facebook ile paylaşılabileceğine dair sürpriz bir sözleşme getirdi. 8 Şubat 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olan yeni gizlilik ilkelerini açıkladı. WhatsApp’ın internet sitesinde yapılan açıklamada yeni kararla birlikte, WhatsApp bundan sonra Facebook ile rahat rahat veri alışverişi yapabilecek. WhatsApp’taki herhangi bir konuşmanız Facebook’ta daha sonra karşınıza çıkabilecek. Üstelik WhatsApp’ın yeni sözleşmesini kabul etmeyen kullanıcılar ise WhatsApp kullanamayacaklar.
Sözleşme kabul edilmeli mi?
WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesine dair izin verilen ekran karşınıza çıktığında seçebileceğiniz 2 seçenek var, onaylamak veya onaylamamak. Birçok kişi dikkat etmeden, okumadan sözleşmeyi onaylıyor ya da reddediyor. Fakat onaylamadığınız takdirde belirli bir tarihten sonra WhatsApp kullanmanız mümkün olmayacak. Okumadan yanlışlıkla sözleşmeye onay vermeyenler yani reddedenlerin şimdilik endişelenmesine gerek yok. Onay vermeyenlere bir süre sonra tekrar sözleşme ekranı geliyor. WhatsApp’ı kullanmaya devam etmek isteyenlerin sözleşmeye onay vermesi gerekiyor.
WhatsApp konuşmalarımız Facebook ile paylaşılacak mı?
WhatsApp’ın bu zamana kadar giriş bilgilerini, grup bilgilerini, profil fotoğraflarını, telefon, iletişim ve konum bilgilerini sakladığını biliyorduk. Fakat yeni sözleşmede bu değişecek gibi. WhatsApp, paylaşımlarında Facebook ile veri paylaşımının içeriğinin kişiye göre şekillendirilmesi ve örneğin o kişinin ilgileneceği reklamların görünmesi, ayrıca Facebook üzerinden alışverişte ödeme yaptıkları hesabı WhatsApp’ta da kullanabilmek gibi faydaları olacağını söyleyerek yeni kuralları savundu.
Neden bu sözleşme kullanıcıların tedirgin olmasına sebep oldu?
WhatsApp kullanıcıların bu kadar tedirgin olmasının sebeplerinden biri aslında WhatsApp’ın Facebook’a ait bir mesajlaşma uygulaması olması. Facebook 2016’da ABD seçimleri kampanyasında kullanıcı verilerini izin almadan kullanmıştı. Bu durum da Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’ın yargılanmasına sebep olmuştu. Bu olayın ardından Facebook’un bünyesinde bulunan Instagram, WhatsApp gibi uygulamalarda kullanıcı verilerine ilişkin çok ciddi düzenlemeler getirdi. Tahmin edeceğiniz gibi bu düzenlemenin ana hedefi geçmişte yaşanan bu krizi tekrar yaşamamak için kullanıcılardan izin almaktı. Bundan dolayı yeni WhatsApp sözleşmesinde kullanıcıların onayı isteniyor.
WhatsApp’ın ulaşabileceği kullanıcı verilerimiz neler olacak?
Hesap bilgileri
Mesajlar
Bağlantılar
Durum bilgisi
İşlem ve ödeme verileri
Müşteri desteği ve diğer İletişimler
Kullanım ve kayıt bilgileri
Cihaz ve bağlantı bilgileri
Konum bilgileri
Çerezler
Başkalarının sizin hakkınızda sağladığı bilgiler (Üçüncü taraftan sağlanır.)
Kullanıcı şikayetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)
WhatsApp’taki işletmeler (Üçüncü taraftan sağlanır.)
Üçüncü taraf hizmet sağlayıcıları (Üçüncü taraftan sağlanır.)
Üçüncü taraf hizmetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)
WhatsApp sözleşmesi ne zaman yürürlüğe girecek?
Yeni gizlilik sözleşmesi, 8 Şubat 2021 tarihinde yürürlüğe girecek.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.