Aydın
25 Kasım, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Müze Olduğunu İlan Ettiler Ama Ne İzin Var, Ne Sergilenen Eser!

Müze Olduğunu İlan Ettiler Ama Ne İzin Var, Ne Sergilenen Eser!
Kuşadası Belediyesi’nin kapısına “Mineral ve Fosil Müzesi” tabelası astığı Türk Kahvesi Evi’nin müze olabilmesi için bakanlık onayının olmadığı ortaya çıktı.

Kuşadası Belediyesi’nin 2018 yılında başlattığı Tarihi Kuşadası Limanı ve Kültürel Rotalar Projesi’nin bir parçası olan Türk Kahvesi Evi,  Kültür Bakanlığı Kayıtları’nda varlığından bile söz edilmeyen bir müzeye adres gösterildi. Kapısına “Mineral ve Fosil Müzesi” levhası” asılan tarihi binanın Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “müze olması için gereken” koşulları taşımadığı gibi, içinde de tek bir fosilin bile olmadığı belirlendi.

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından sağlanan mali destekle restore edilen Türk Kahvesi Evi, 2018 yılında Kuşadası Selanik Mübadilleri ve Rumeli Göçmenleri Derneği’ne tahsis edildi. Ancak tahsis kararı veren Kuşadası Belediye Meclisi, başkanlığa Ömer Günel’in seçilmesinden sonra tahsisi kaldırdı. Belediye yönetimi, 30 Temmuz 2019’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak kullanım protokolü olmadığı gerekçesiyle Kuşadası Selanik Mübadilleri ve Rumeli Göçmenleri Derneği’nden binanın tahliyesini istedi.

Kamu oyunda binanın ne amaçla kullanılacağı sorusuna yanıt beklenirken, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, müze projesini açıkladı. Kuşadası Selanik Mübadilleri ve Rumeli Göçmenleri Derneği Başkanı Ahmet Altunsoy, Günel’in projesinin gerçekçi olmadığını ve binanın müze olarak kullanıma yeterli fiziki kapasiteye sahip olmadığını savundu. Ancak bu itirazlar sonucu değiştirmedi. Günel yılın ilk Belediye Meclisi toplantısında da Türk Kahvesi Evi’nin “Mineral ve Fosil Müzesi” yapılacağını duyurdu. Günel’in açıklamalarından sonra binada projeye uygun küçük çaplı bir tadilat gerçekleştirildi. Bu tadilatın ardından Alacamescit Mahallesi Yıldırım Caddesi üzerindeki binanın kapısına “Kuşadası Belediyesi Mineral ve Fosil Müzesi” tabelası asıldı. Tabelanın altına da sponsor firma için bir teşekkür plaketi çakıldı.

Binanın görünüşü konusunda hummalı çalışmalar sürerken, müze vasfını sağlayacak materyaller konusunda bir açıklama yapılmayınca Türk Kahvesi Evi’nin durumu yeniden sorgulanmaya başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde yapılan araştırmalarda tarihi yapının müze olmak için yeterli fiziki koşullara sahip olmadığı anlaşıldı. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 1 Ocak 2021 tarihinde güncellenen müzeler listesinde de böyle bir müzenin varlığından bile söz edilmedi.

Ancak “müze” sıfatı tabeladan ibaret kalan Türk Kahvesi Evi’nin son dönemlerde çevre sakinleri tarafından kim oldukları bilinmeyen bazı konukları ağırladığı iddia edildi. Yıldırım Caddesi’nde yaşayan pek çok kişi, sayıları 3’ü geçmeyen konukların günün ilerleyen saatlerinde binaya konaklamak amacıyla geldiklerini, mesai saati başlamadan önce de terk ettiklerini ifade ettiler.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI MÜZELERİ İÇİN TIKLAYIN

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!