Reklamı Geç
Acil Yetiş
Aydın
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Kuşadası Balıkçılar Kahvesi’ni Kurtarmak İçin Kenetlendi!

Kuşadası Balıkçılar Kahvesi’ni Kurtarmak İçin Kenetlendi!
Kuşadası Belediyesi’nin ilçenin geçmişini simgeleyen en önemli mekanlarından biri olan işletmeyi tahliye edip yeniden kiraya verme girişimine tepkiler çığ gibi büyüyor.

Kuşadası Belediyesi’nin mahkeme ve meclis kararına rağmen geri adım atmadığı Su Ürünleri Kooperatifi tarafından işletilen ve geçmişi 60 yılı aşan Balıkçılar Kahvesi’ni tahliye edip kiralama girişimine tepkiler her geçen gün büyüyor. Binlerce Kuşadası sevdalısı sosyal medya hesaplarından Belediye Başkanı Ömer Günel’i bu ısrarından ötürü kınarken, ilçedeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de, mekanın korunmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Kuşadası’nın geçmişinin yaşandığı, sadece ilçede yaşayanların değil konukların da hafızalarında önemli yer edinen Kuşadası Balıkçılar Kahvesi’nin tahliye girişimi Ada’da gündemin ilk maddelerinden biri oldu. Pek çok turistik merkezde benzer işletmeler bizzat yerel yönetimler tarafından korunup yaşatılmasına destek verilirken, Kuşadası’ndaki yok etme girişimleri şaşkınlıkla karşılandı. Pek çok yerli turistin Kuşadası ile ilgili gezi notlarında, diğer ziyaretçilere yönelik  tavsiyeleri arasında ilk sırada yer alan mekanın aynen korunmasını isteyen Kuşadalılar, sosyal medya hesaplarından tahliye girişimlerine tepkilerini ortaya koydular. Aralarında çok sayıda CHP üyesinin de bulunduğu vatandaşlar, Belediye Başkanı Ömer Günel’i bu konudaki ısrarından vazgeçmeye çağırdılar.

Balıkçılar Kahvesi’nin tahliyesine karşı sosyal medyada oluşan tepki zincirine katılanlardan biri de Kuşadası Esnaf Odası Başkanı Ahmet Çalım oldu. Çalım, Balıkçılar Kahvesi’nin korunması yolundaki dileğini şu sözlerle ifade etti: “Kuşadamızın bazı olmazsa olmazı yerleri vardır. Mesela balıkçılar kahvesi, mesela avcılar kulübü kahvesi. Hele ki balıkçılar kahvesi her sahil şeridi kasabasının anılarla dolu yerleridir. Gelen yerli yabancı turistler böyle yerlere her zaman ilgi gösterir. Kuşadamızın balıkçılar kahvesi de böyle bir yerdir. Anılarla doludur, balıkçıların hikayeleriyle yoğrulur. Bu yüzdendir ki balıkçılar kahvesi, balıkçılar tarafından yaşatılması mecburi bir yerdir. Umarım bu yönde önem verilir.”

Eski CHP’li, DEVA Partisi Kuşadası İlçe Başkanı Avukat Behçet Alp ise sosyal medyada konu ile ilgili yorumunda Belediye Başkanı Ömer Günel’e sert eleştiriler yöneltti. Alp, görüşlerini şöyle dile getirdi:

“Ömer beyin Kuşadası Balıkçılar Kahvesi ile ilgili telaşına anlam veremiyorum. Öyle ki bu telaşı her ne hikmetse hukukçu olduğu halde kendisine hukuku dahi çiğnetmiştir. Hukuka aykırı ihale yargıdan dönmüş buna rağmen bir panik havasıyla pazarlığı oldu bittiye getirip bir an önce ihaleye çıkmak istenmektedir. Balıkçılar kahvesinin başta balıkçı esnafımız olmak üzere tüm Kuşadası Halkı nazarında manevi ve tarihi bir değeri vardır. Kuşadası Belediyesini bu değere sahip çıkmaya, hukuk çerçevesinde hareket etmeye davet ediyorum.”

Kuşadası’nın yaşayan hafızası olarak kabul edilen isimler arasında yer alan, eski CHP Belediye Meclis Üyesi ve Kuşadası Selanik Mübadilleri ve Rumeli Göçmenleri Derneği Başkanı Ahmet Altunsoy ise tepki zincirine ünlü halk ozanı Ruhi Su’nun bu tür durumları ifade eden dizeleriyle katıldı. Altunsoy, Balıkçılar Kahvesi’nin korunması gereken bir değer olduğuna işaret ettiği detaylı açıklamasında ise, mekanın Kuşadası’nın geçmişi ile önemli bir köprü olduğuna dikkat çekti.

Kuşadası’nın tarihi konusunda zengin bir arşivi olan Altunsoy, bu görüşlerini şöyle dile getirdi: “Kuşadası’nın önemli bir turizm merkezi olması sadece deniz kıyısından kaynaklanmıyor. Sahip olduğu tarihi ve kültürel değerler var. Bu değerler Kuşadası’nın geçmişinin bir aynası. Bunlar sadece Kuşadası’nda doğup büyüyenlere değil, bu ilçeye gönül veren herkesin ortak değeri. Balıkçılar Kahvesi de bunlardan biri. Burayı yok etmek, Kuşadası’nın hafızasını silmek demek. Zaten Kuşadası’nın geçmişi ile ilgili pek çok değeri kaybettik. Elimizde kalanları korumak hepimizin görevi. Üstelik bu sadece bizim değil, gelecek kuşakların da görevi. Balıkçılar Kahvesi burada yaşayan veya ziyaret eden pek çok insanın anı biriktirdiği bir adres. İnsanların anılarını yok etmek, böyle yerlerin önemini yok etmekten başka bir işe yaramaz.”

ÖLÇÜMÜN AMACI NE?

Bu arada Aydın Bölge İdare Mahkemesi ve Belediye Meclisi’nin pazarlık konusunda önceliğin Su Ürünleri Kooperatifi yönetimine vermesine rağmen şu ana kadar Kuşadası Belediyesi balıkçıların temsilcileri arasında bir görüşme gerçekleşmedi. Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Susam, kendilerine bugün için Belediye ekiplerinin söz konusu işletmede bir ölçüm yapacakları bilgisinin ulaştığını söyledi. Belediye Başkanı Ömer Günel’in son meclis toplantısında Su Ürünleri Kooperatifi’ne yönelik karalama boyutlarındaki eleştirilerine tanık olanlar, bugünkü çalışmayı, belediyenin kooperatifin altından kalkamayacağı bir projenin hazırlığı olarak değerlendirdi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorumlar

  • yorum avatar
    yunus
    25-01-2021 19:01

    Baskan hakli, eskiden içine pislikten girilmez, 2 gözleme için dunya kadar para verir, kredi kartil kabul etmez , hep nakit isterlerdi. Belediye hakli.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!