Reklamı Geç
Acil Yetiş
Aydın
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Huzurevi Sakinleri, Kara Kışın Ortasında Kaderine Terkedildi!

Huzurevi Sakinleri, Kara Kışın Ortasında Kaderine Terkedildi!
Deprem riski gerekçesiyle tahliye edilen Huzurevi’nde yaşayan 28 kişiden 10’u yakınlarının yanına gönderildi. 18 kişi için de farklı çözümler aranıyor.

Kuşadası Belediyesi’nin işletmesini belediye şirketi Arya’ya devrettiği Huzurevi sakinleri zor günler yaşıyor. Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle tahliye edilen Huzurevi’nde yaşayan 28 kişi Kuşadası Öğretmenevi’ne yerleştirildi. Ancak tahliye süreci sırasında 10 kişi yakınlarının yanlarına gönderildi. Diğer 18 kişi, kendilerine eşlik eden bir hemşire ile birlikte Öğretmenevi’nde yeni bir yaşama başlamayı beklerken, bu tesisin daha önce yapılmış bir program gereği bir başka gruba tahsis edildiği ortaya çıktı. Bu gelişme üzerine Arya yöneticileri,  aralarında hiç kimsesi bulunmayan huzurevi sakinleri için çevre ilçelerde çözüm aramaya başladı. Bu arada huzurevi sakinlerinin kendilerine barınacak bir yer bulunması için Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na yönlendirildiği belirlendi.

Kuşadası Belediyesi ve Arya’nın bu zor süreçte, huzurevinin geleceği belli olana kadar burada yaşayan yaşlılar için uzun süre kalabilecekleri bir apart tesis veya otel kiralamak yerine başka formül aramaları tepki topladı.

Hayatları’nın son baharını Kuşadası’nda yaşamak isteyen Huzurevi sakinlerinin kaderi, aslında binanın çürük olduğunu gösteren karot testi ile değil, işletmenin belediye şirketi Arya’ya devri ile başladı. Sosyal Sorumluluk Projesi olarak kurulan Huzurevi, Arya yönetimine geçtikten sonra karlılık esası amaç güdülmeye başladı. Çoğunluğu dar gelirli olan Huzurevi Sakinleri’nin özel işletmelere göre daha düşük ücret ödeyerek barındığı işletmede önce personel sayısı azaltıldı, arkasından da işletme giderlerinde tasarruf yoluna gidildi. Geçtiğimiz haftalarda, huzurevinde yaşayanları yakınları tarafından yeteri kadar ısıtılmadığı için eleştirilen tesis için en büyük sürpriz, deprem riski taşıdığı yolundaki rapor oldu. Bu rapor üzerine işletmenin hemen tahliyesine karar veridi ve burada yaşayanların geçici olarak Öğretmenevi’nde barındırılması yoluna gidildi. Tahliye sırasında 28 huzurevi sakininden 10’u yakınlarının yanlarına gönderildi. Ekonomik durumu diğerlerine göre daha iyi olan 1 kişi de otele yerleşmeyi tercih etti.

Sağlık Bakanlığı pandemi nedeniyle 65 yaş üzeri vatandaşlar için sokağa çıkma yasağı uygularken Kuşadası Huzurevi’nin sakinleri geçici olarak da olsa insan yoğunluğunun yaşandığı bir konaklama tesisine yerleşmek zorunda kaldı. Ancak öğretmenevi formülü devreye girdikten sonra, bu tesiste de daha önce yapılmış olan program gereği uzun süre konaklanamayacağı, en geç ocak ayı sonuna kadar buradan taşınılması gerektiği ortaya çıktı. Kuşadası Belediyesi ve Arya yöneticileri, 18 yaşlı konuk bir hemşire eşliğinde Kuşadası Öğretmenevi’nde konaklarken, çevre il ve ilçelerde alternatif aramaya başladı. Ancak sakinlerin ekonomik durumları nedeniyle alternatifler azalınca devreye Kuşadası Kaymakamlığı Sosyal Yardım Vakfı’ndan yardım alınması gündeme geldi. Bu seçeneğin hayata geçirilmesi için huzurevi sakinleri bireysel başvuru yapmaları yolunda yönlendirilmeye başladı.

Huzurevi sakinlerinin gelecekleri konusunda belirsizlik sürerken, ortaya çıkan tablo hem işletmenin sakinleri, hem de yakınları tarafından tepki ile karşılandı. Tahliye sonrasında kayınvalidesini yanına almak zorunda kalan S.E. isimli bir vatandaş, ortaya çıkan tablonun hem yaşlılar, hem de yakınları için hayatı zorlaştırıcı bir durum olduğunu söyledi. S.E., yaşadıkları durumu, “Çalışmak zorunda olan bir çiftiz. Çünkü kendisine yeteri kadar zaman ayıramıyorduk . Huzurevi’ne gitmek, kayınvalidemin fikriydi. Gündüz evde yalnız kalacağına orada akranları ile daha mutlu bir hayat sürüyordu. Ama yeniden başa döndük. Eve döndüğü için değil, arkadaşlarından ayrılmak zorunda bırakıldığı için mutsuz. Oysa Arya veya Belediye, o’nlara aynı yaşamı sürdürebilecekleri bir apart veya oteli kiralayacak güçte. Bina güçlendirilinceye kadar bu formül düşünülmeliydi. Ama o’nlar zarar etmemek, para harcamamak adına yaşlıları başlarından attılar” diye konuştu. S.E. huzurevinin gidecek yakını olmayan sakinlerinin de arkadaşlarından ayrı kaldıkları için aynı mutsuzluğu yaşadıklarına dikkat çekti. Bazı huzurevi sakini yakınları da tahliye öncesinde işletmede yaşanan sorunlarla ilgili sosyal medya hesaplarından mesajlar yayınlayarak, Arya’nın yönetim anlayışına tepki gösterdiler.

Aralarında Türkiye’nin farklı kentlerinden gelenlerin de bulunduğu ve geçici olarak Kuşadası Öğretmenevi’nde barınan yaşlıların büyük bölümü, başka bir kente nakil olmak istemediklerini, Kuşadası’nda eskiden olduğu gibi arkadaşlarıyla birlikte kalmaları için çözüm bulunması istediklerini belirttiler.

Bu arada Öğretmenevi’ne yerleştirilen Kuşadası Belediyesi Huzurevi sakinlerinin kendilerine emanet olduğunu belirten Başkan Ömer Günel, “Büyüklerimizin tüm ihtiyaçları tarafımızdan karşılanmaktadır. En ufak bir mağduriyet dahi yaşamamaları için gerekli tüm tedbirler alınmıştır” dedi.

Başkan Ömer Günel, “Huzurevi sakinlerimizin istedikleri yerlere nakillerinin sağlanması için gerekli destek verilecektir. Davutlar Mahallesi’ne bir bakım ve rehabilitasyon merkezi kazandırmak için en kısa süre içerisinde çalışmalara başlayacağız” sözleriyle, şu an için Kuşadası içinde ve belediye tarafından üstlenilecek bir formül aranmadığını ortaya koymuş oldu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!