Ege'deki Fırtına, Kuşadası'nda Tarihin İzlerini Silmeye Başladı
Antik dönemde Samos’a ait liman olan Yılancıburnu mevkiindeki Neopolis Limanı kalıntıları her geçen gün yok oluyor. Eskiden var olan birkaç dükkan ve antrepo duvarı, son günlerde yaşanan fırtına sırasında oluşan şiddetli dalgalardan dolayı tamamen harap oldu.
Antik Neopolis liman alanında incelemede bulunan tarihçi Şenol Eskin, “Geçmişte ortaya çıkan birkaç dükkan ve antrepo duvarı, son günlerdeki dalgalardan dolayı yok oluyor. Ancak aynı doğa olayı sırasında ortaya ilginç bulgular çıkmaya başladı. Bazı dükkanların pişmiş topraktan yapılma kırmızı taban döşeme taşları açığa çıktı. Duvara monte edilmiş şekilde var olan şarap küpünün içi eskiden toprakla kaplı olduğu için ne olduğunu pek göremiyorduk. Ama şimdi deniz suyu toprağı yıkamış ve şarap küpünün gövdesinde daha önce görünmeyen metaller açığa çıkmış. Eğer bu metaller antik dönemden ise oldukça önemli olmalı” dedi.
Doğa olaylarının sık sık yaşandığına da dikkat çeken Eskin, bölgede bir an önce arkeolojik çalışmaların başlaması gerektiğine dikkat çekti. Eskin, bu konuda da, “Geniş SİT içinde bulunan antik liman alanının; gerek deniz içinde ve gerekse de kara bölgesinde yapılacak arkeolojik kazılarla önemli bulgulara ulaşılacağı söylenebilir. Bunun kısa sürede gerçekleşmesi gerekiyor. Çünkü antik limanın izleri her geçen gün yok oluyor” diye konuştu.
Araştırmalarını Kuşadası Yerel tarih Araştırmaları Merkezi’nin internet sitesinde açıklayan tarihçi Şenol Eskin, sözlerini şöyle tamamladı:
“Fırsat buldukça gidip incelediğim bu alanda antik dönem izlerinin hızla yok olduğunu görebiliyoruz. Son günlerde denizin güçlü dalgaları, limanın Samos tarafına bakan alanında tahribat yanında, ilginç bulguları da ortaya çıkarmış. Bu alandaki dükkanların tabanlarında, pişmiş kırmızı topraktan yapılma döşeme taşlarını görüyoruz. Bu bulgular şimdiki yüzeyin yaklaşık 1 metre altında. Kısacası limanın gerek deniz ve gerekse de kara alanında yapılacak arkeolojik kazılarla önemli bulgulara ulaşılacağını düşünüyorum. Ama hızla yokoluşun elinden tarihi kurtarmak için bunun ivedilikle yapılması gerekiyor.”
Bayındırlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın birlikte hazırladıkları ve 26 Temmuz 2005 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan “Koruma Amaçlı İmar Planları ve Çevre Düzenleme Projelerinin Hazırlanması, Gösterimi, Uygulanması Esaslarına ait Yönetmelik” gereği; Kuşadası’nda bulunan sit alanları ön toplantısı 3 Mayıs 2008’de yapılmış; en önemli iki antik bölge olan Neopolis ve Pygale için hazırlanan koruma amaçlı imar planları masaya yatırılmıştı. Devam eden toplantılarda; koruma amaçlı imar planlarının ve çevre düzenleme projelerinin hazırlanması, onaylanması, uygulaması, denetimi ile görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin esasların belirlenmesi sonrasında; her tür yapılaşmanın ortadan kaldırılması kararlaştırılmıştı.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.