Reklamı Geç
Acil Yetiş
Aydın
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Binlerce Dönüm Tarım Arazisi Betonlaşma Tehdidi Altında!

Binlerce Dönüm Tarım Arazisi Betonlaşma Tehdidi Altında!
Kirazlı sınırında verilmeye başlayan imar izinlerinden cesaret bulan arsa spekülatörleri, rant umudu ile bölgedeki verimli tarım arazilerini toplamaya başladı.

Kirazlı sınırındaki 344 dönümlük bir alanın imara açılması, 106 dönümlük diğer bir arsaya da konut izni verilecek umudu ile rant sevdalıları bölgedeki tarım arazilerini toplamaya başladı. Bölgeye yönelik talepler, 1/1000’lik uygulama imar planı Kuşadası Belediye Meclisi’nde Şubat Ayı’nda karara bağlanması beklenen tapuda Türkmen Mahallesi 402/1 parselde kayıtlı arsa civarında yoğunlaştı. Yapılaşma umudu, bölgedeki fiyatları ikiye katladı.

Kuşadası’nın Kirazlı Köyü sınırından itibaren Değirmendere Bölgesi’ni de içine alan binlerce dönüm tarım arazisini tehlikeye sokan betonlaşma umudu, 402/8 numaralı parselde bulunan 344 dönümlük alanın 2017 yılında turizm imarına açılmasıyla başladı. 2019 yılında yapılaşma izni verilen parselin bitiğindeki 106 dönümlük araz iyi satın alan Güner Aydın isimli yatırımcı, komşu parseli emsal göstererek Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden konut imarı izni istedi. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin bu talebi yerinde bularak 1/5000’lik plan tadilatını kabul edip, 1/1000’lik uygulama imar planını onay için Kuşadası Belediye göndermesiyle birlikte bölgede emlak piyasası da hareketlendi. Tarım arazilerinin fiyatları bir anda 2’ye, hatta 3’e katlandı.

Komşu iki parselde betonlaşma adına atılan adımlardan sonra Kirazlı sınırından başlamak üzere bölgede ilginç gelişmeler yaşandığı ortaya çıktı. Alınan bilgiye göre, konut imarına açılmak istenen parsele ait 1/5000’lik imar planı değişikliğinin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edilmesinden itibaren mülk sahipleri yakın markaja alındı. Belediye’ye yakın olduğunu iddia eden bazı aracılar bu dönemde arazi sahipleri ile temasa geçerek, tarla fiyatının üzerinde fiyatla müşteri bulmayı önerdiler. Bahçelerini satmak istemeyen mülk sahiplerini ise 402/1 parselde kayıtlı 106 dönümlük arazinin planlarını hazırlayan planlama şirketine yönlendirmek istediler.

Bu arada 2020 yılının başından bölgede çok sayıda tarım arazisinin el değiştirdiği belirlendi. Değişikliklerin daha çok yapılaşma izni olan parsellerin civarında yoğunlaştığı ifade edildi. İddialara göre Kuşadası’ndaki bazı turizmciler ve müteahhit firmalar bu süreçte yüzlerce dönüm tarım arazisi satın aldı. İddialara göre alıcılar arasında Kuşadası’nda tanınmış pek çok isim de yer aldı. Ancak alımlar daha çok aracılar tarafından gerçekleştiği için bu isimlere ulaşılamadı.

Kirazlı sınırındaki hızlı satış trafiği sonrasında Değirmendere Bölgesi gayrimenkul şirketlerinin gözdesi haline geldi. Bu firmaların satışını üstlendiği ve çoğunluğunu şeftali bahçelerinin oluşturduğu parseller için verdikleri satış ilanlarında, “yakında imara açılacak parsele komşu” ibaresini koymaları ve alıcının da bu haktan yararlanacağına vurgu yapması dikkat çekti.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!