© Ajans Kuşadası 2020 | Her Hakkı Saklıdır.

Rant Bölgesinde İkinci Perde: 39.8 Milyon Dolarlık Oylama!

İmara açıldıktan sonra değeri 950 milyon liraya çıkan arsanın bitişik parseli için istenen konut imarı, Kuşadası Belediye Meclisi’nde yarın gündeme gelecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından turizm ve ticari alan imarı verildikten sonra değeri 950 milyon liraya yükselen Kuşadası Kirazlı sınırındaki arsanın komşu parselinin geleceği yarın belli olacak. 106 bin 833 metre kare büyüklüğündeki mülkün yeni sahibinin, arsanın konut ve ticari alan olması için yaptığı başvuru Kuşadası Belediye Meclisi’nin yarınki (5 ocak) toplantısında ele alınacak. Meclisin 1/1000’lik uygulama imar planını teklifini kabul etmesi durumunda büyük bölümü deniz manzaraları olan bu arsanın değeri, bitişik parselle aynı fiyattan hesaplandığında 296 milyon liraya yani 39.8 milyon dolara ulaşacak.

Kuşadası’nın en önemli tarım merkezi durumundaki Kirazlı sınırındaki bölgedeki betonlaşma girişimleri 2017 yılında başladı. 2005 yılında Kuşadası Mal Müdürlüğü tarafından açılan ihalede Orman Bakanlığı’na ait 344 bin 068 büyüklüğündeki araziyi satın alan Nazir Arslan, Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan imar izni istedi. Arslan’ın başvurusu üzerine Bakanlık, Türkmen Mahallesi 402/ 8 parsel için 1/5 binlik ve 1/1000’lik imar planlarında gerekli düzenlemeyi yaparak parselin yapılaşmasına onay verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni planlar yine 2017 yılında askıya çıkartıldı. Dönemin Kuşadası Belediyesi yönetimi bölgenin yapılaşmasına karşı çıkartarak imar planlarına itiraz etti. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu itiraza rağmen planları uygulamaya koydu.

Arazisine istediği imar iznini alan Nazir Arslan, hazırlattığı proje ile bölgenin tanıtımını yaparken 106 bin 933 metre kare büyüklüğündeki komşu parsel 2019 yılının Aralık ayında 5 milyon lira bedel karşılığında el değiştirdi. Tapu kayıtlarında Güner Aydın’a satıldığı görülen Kuşadası tapusu Türkmen Mahallesi 402/1 sayılı parselde kayıtlı taşınmaz için 2020 yılının başında imar değişikliği başvurusu yapıldı. Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan bu başvuruda, Nazir Arslan’ın arsasına yapılan düzenleme emsal gösterildi ve söz konusu arsaya yapılaşma izni istendi.

Talebi değerlendiren Aydın Büyükşehir Belediyesi, 402/1 numaralı parselin konut ve ticari alan olarak yapılaşmaya açılmasına onay veren 1/5000’lik plan değişikliğini onaylayarak gerekli işlemleri başlattı. Değişiklik dosyası, Aydın Büyükşehir Belediyesi’ndeki formaliteler tamamlandıktan sonra 1/1000’lik uygulama imar planlarının onaylanması için Kuşadası Belediyesi’ne gönderildi. Kuşadası Belediyesi de yasa gereği söz konusu değişikliği incelemek üzere İmar Komisyonu’na havale etti.

Kuşadası Belediye Meclisi’nin önceki gün açıklanan 5 Ocak tarihli gündeminde 402/1 parsel de gündemdeki konular arasında yer aldı. İmar Komisyonu’nun ek süre talep etmemesi durumunda, Meclis’in yarınki toplantısında bir anlamda bölgenin kaderi oylanacak. Kuşadası Belediye Meclisi 1/1000’lik planı onaylarsa, çevredeki diğer tarım arazilerinin de yapılaşmasına emsal teşkil edecek bir karara imza atmış olacak. Meclisin onayı ayrıca, Güner Aydın’ın sahibi olduğu arsanın değerinin katlanmasına yol açacak. Böylece 402/1 parselin değeri, bitişik 402/8 parselde olduğu gibi metre karesi 2 bin 772 liradan 296 milyon 141 bin 076 liraya, yani 39.8 milyon dolara yükselecek. Meclis yapılaşmayı onaylamadığı takdirde değişiklik talebi Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne iade edilecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER