© Ajans Kuşadası 2020 | Her Hakkı Saklıdır.

Kuşadası'nın İlk Deve Kuşu Çiftliği

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde hobi olarak başladığı deve kuşu yetiştiriciliği işinde çiftlik kuran Ramazan Kaplan, talebe yetişemediğini söyledi.

Ülkemizden girişimcilik haberleri ve başarıları gelmeye devam ediyor. Afrika'nın sıcak bölgelerinde görmeye alışık olduğumuz deve kuşları ülkemizde de oldukça revaçta. Doğal olarak Afrika'da ve ayrıca Orta Doğu'da bulunan deve kuşları; etleri, derileri ve tüyleri için tüm Dünya'da yetiştirilirler.



Aydın'ın Kuşadası ilçesi Değirmendere Mahallesi'nde oyuncak dükkanı bulunan Ramazan Kaplan, 2 yıl önce kiraladığı arsada, hobi olarak, satın aldığı 2 deve kuşuna bakmaya başladı. Deve kuşu yetiştiriciliği konusunda internette araştırmalar yapan Kaplan, yumurtasının 150, etinin kilogramının 170 liraya alıcı bulduğunu öğrenince işi geliştirmeye karar verdi.

İnternette araştırma yaparken deve kuşu besleyebileceğine karar verdiğini anlatan Kaplan, "Önce iki deve kuşu ile başladım. Sonra çiftliği büyütmeye karar verdim. Çevreden gelen yumurta talepleri de beni bu işe itti. Yavru ve yumurta talebine yetişemiyorum. Önümüzdeki günlerde anaç deve kuşu sayısını artırmayı planlıyorum." dedi.

Kaplan, deve kuşu yetiştiriciliğinin koyun ve inek yetiştiriciliğinden daha karlı olduğunu aktararak, "Saymakla bitmeyecek özellikleri var. Yumurtası protein bakımından çok zengin. Kimi evini haşerelerden korumak kimi süs kimi de uzman tavsiyesi üzerine hastalıklarına şifa diye istiyor. Yumurtası kadar etine de talep çok fazla." diye konuştu.

Çiftliğinde bir başka kuş türü olan Dromaius cinsine ait Avustralya'nın en büyük yerli kuşu olan EMU cinsi deve kuşu yetiştiriciliğide yapan Kaplan, Deve kuşu bir omnivordur ve bu nedenle hem bitkilerle hem de çeşitli hayvanlarla beslenir. Deve kuşunun diyeti temel olarak böcekler, kurtçuklar, tırtıllar ve bazen küçük memeliler ve sürüngenlerle birlikte yapraklar, çimenler, tohumlar, kökler, çiçekler ve meyvelerden oluşur. Toprak altındaki böcekleri yakalayabilmek için zaman zaman kafalarını toprağa sokmalarıyla bilinirler onlara evladım gibi bakıyorum dedi.  

Çiftliğinde bir kişiyi istihdam eden ve deve kuşu sayısını 80'e çıkaran Kaplan, yavru deve kuşunu 1200 ila 2 bin liradan, anaç deve kuşunu da 9 bin liradan satıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER