© Ajans Kuşadası 2020 | Her Hakkı Saklıdır.

Kuşadası'nın Göbeğinde Halka Açık Kumsal'da Kaçak İnşaat!

Limanın hemen bitişiğinde yer alan bir işletme, vatandaşın daha bir-kaç ay öncesine kadar balık avladığı kumsalı sınırlarına katarak kafeteryasına dahil etti.

Kuşadası’nın en merkezi yerinde bulunan deniz kıyısındaki bir işletme, yasalara göre halkın kullanımına ait olan kumsala beton döküp üzerini örterek kafeteryaya çevirdi. Bir-kaç hafta öncesine kadar vatandaşların balık avladıkları bölgedeki inşaat sessiz sedasız tamamlanma aşamasına geldi. Kuşadası’nın göbeğindeki yapılaşmaya, ne belediyeden, ne de Kaymakamlık’tan müdahale gelmeyişi dikkat çekti.

Geçmişte, Kuşadası Belediyesi’nin vergi borçları nedeniyle mülkiyeti hazineye geçen Balıkçı Barınağı Bitişiğindeki bölgede faaliyet gösteren Kutes Kafe, geçtiğimiz haftalarda işletme ile deniz arasındaki kumsala beton döktü. Kıyı Kenar Kanunu’na göre yapılaşmanın yasak olduğu alana dökülen betonun üzerine kısa sürede demir direkler dikilerek üstü örtülerek kapalı bir mekana dönüştü. Kuşadası Turizm Esnafı tarafından kurulan, ancak hisse devirleri sonrasında el değiştiren Kutes, bu yapılaşma ile işletmenin kullanım alanını ikiye katladı.

Yasalar gereği sınırları içindeki tüm yapılaşma faaliyetlerinden sorumlu olan Kuşadası Belediyesi, ilçenin göbeğinde kamuya açık bir bölgede yapılan inşaata müdahale etmedi. Kıyıların sorumluluğunu elinde bulunduran ilgili Bakanlıklar ile Kuşadası Kaymakamlığı da halkın gözü önündeki bu işgale seyirci kaldı.

Ancak yetkili ve sorumlulukların halka açık sahilde göz göre göre yaşanan beton işgaline karşı sessizliği sürerken, Kuşadası aşıkları duruma tepki gösterdi. Yaklaşık 25 yıldır yılın yaklaşık 6 ayını Kuşadası’nda geçirdiğini belirten Avukat Abdullah Tesol, ortaya çıkan tabloyu, “kamusal alanın gaspı” olarak değerlendirdi. Avukat Tesol, “Mülkiyeti kime ait olursa olsun buraya çivi çakmak için bile Kuşadası Belediyesi’nden inşaat izni alınması gerek. Ancak denize sıfır bir bölgeye milli güvenlik gibi çok özel bir durum olmadıkça izin verilemez. Belli ki bu inşaat izinsiz yapılmış. Ancak şaşırtıcı olan, sorumluluk sahibi tüm kurumların ilgisizliği. Oysa yasa gereği buranın derhal yıkılarak eski haline getirilmesi ve bu inşaatı yapana para cezası verilmesi gerekir” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER