© Ajans Kuşadası 2020 | Her Hakkı Saklıdır.

Kuşadası'nda Kuş Türü 'Puhu' Ölü Olarak Bulundu

Aydın Kuşadası’nda iri cüssesi ve turuncu gözleriyle tanınan puhu kuşu, şehrin işlek sokağında ölü olarak bulundu. Şehirde yaralı bulunan 2 atmaca ise yetkililere teslim edildi.

Türkiye’nin önemli tatil kentlerinden Kuşadası’nda mahalle aralarında her yıl bukalemun, yılan görünümlü Oluklu Kertenkele, birçok yılan türü, tilki ve sansar gibi yaban hayatındaki hayvanları şehrin içinde görmek mümkün. Geçtiğimiz günlerde şehrin en merkezi yerinde Kedigözlü Yılan ezilmekten kurtarılmıştı. Bu kez ise en büyük baykuşlardan biri olan iri cüsseli ve turuncu gözleriyle tanınan bir Puhu, Kuşadası’nda şehrin en merkezi sokaklarından birinde ölü olarak bulundu. Temizlik işleri görevlisi tarafından bulunan Puhu, Serdar Cengiz tarafından teslim alınarak EKODOSD’a teslim edildi. Bulunduğu yerde derneğin yaptığı incelemede, av arayan gece yırtıcısı Puhunun çarpılma sırasında düşerek öldüğü tahmin ediliyor.

Kadınlar Denizi’nde Ferda Kalkan tarafından bulunan, kanadı yaralanan erkek bir Atmaca ile Müslüm Erdinç tarafından Pinebay Otel bahçesinde ayağından yaralı olarak bulunan dişi bir Atmaca EKODOSD’a teslim edildi. İlk yardım uygulamaları yapılan gündüz yırtıcıları Atmacalar, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne gönderildi. Yaralı kuşların, ADÜ Veterinerlik Fakültesi’nde tedavileri yapılarak, iyileştikten sonra doğal yaşam alanına bırakılması sağlanacak.

YAŞAM SAVAŞI VERİYORLAR
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, duyarlı insanların çoğalması sayesinde ölü-yaralı birçok yaban hayvanı, kuşlar ve deniz canlısının ihbarı aldıklarını belirterek, “Büyük bir hızla artan nüfus ve bununla birlikte giderek çoğalan yapılaşmalar, bunun sonucunda da yeşil alanların azalması doğadaki dengeyi bozmaktadır. Doğal ekosistem içinde uyum ve belli bir düzen içinde yaşayan canlıların habitatları bozulduğunda, yaşam alanları da değişmektedir. Yaşam alanları daralan yaban hayvanları, sürüngenler ve yırtıcı kuşlar çaresizlikten insanların yoğun olduğu şehir merkezlerinde görülmeye başladılar. Besin kaynağı bulmak, üreme ve yuvalanma alanı olarak şehrin muhtelif noktalarında yaşam savaşı verdikleri görülmektedir” dedi.

HABİTATLARININ BOZULMAMASI GEREKİR
Kuşadası’nın sokaklarında insanlardan hiç çekinmeden domuzların gezdiğinin görüldüğünü dile getiren Sürücü, “Yaralı olanların tedavileri Aydın DKMP aracılığıyla, ADÜ Veterinerlik Fakültesi’nde yapılarak, iyileşmeleri halinde doğal yaşam alanlarına bırakılmaktadır. Özellikle gece gündüz yırtıcısı olan kuşların doğal ekosistem içinde çok önemli işlevleri bulunmakta ve insanlara çok yarar sağlamaktadır. Bu nedenle korunmaları ve nesillerini devam etmeleri için habitatlarının bozulmaması gerekir” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER