© Ajans Kuşadası 2020 | Her Hakkı Saklıdır.

Kuşadası'nda algı medyası baltayı taşa vurdu!

Kuşadası Belediyesine yönelik gerçek dışı paylaşımlar yaparak her fırsatta algı yaratmaya çalışan yeni haber isimli gazetenin iddialarına açıklama gecikmezken, firmanın yasaklı olduğu ortaya çıktı.

Kuşadası Belediyesi'nden yapılan açıklama şu şekilde; 

Yeni Haber Kuşadası isimli haber sitesinde; Belediyemizin temizlik ihalesinden 100 milyon lira zarar ettiği, kiralanan her araç için Belediyemizin 132 bin lira kira ödediği, yaklaşık maliyet 227 milyon olarak hesaplandığı için 80 milyon tutarındaki dosyaların kabul edilmediği, ihaleyi alan firmanın diğer firmalara göre çok yüksek teklif vererek işi aldığı, bu sebeple diğer firmaların yaklaşık maliyetin şişirildiği iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğu iddia edilmiştir.

Mesnetsiz iddiaların devamında ihtiyaç duyulan araçların tamamının kiralandığı durumlarda yüklenici firmanın şartları istediği zaman değiştirme kozu olduğu, bahsi geçen ihaleye ait sözleşmenin 25.12.2022 tarihinde imzalanabilecekken 21-b ile başka bir ihale yapıldığı iddia edilmiş bu ihaleler ile dayanaksız ve kötü niyetli olarak birilerinin yararlandırıldığı (!) iddia edilmiştir.
Yaklaşık Maliyete İlişkin Açıklamalar
Öncelikle 2022/1232427 İhale Kayıt Numaralı “Kuşadası İlçesi Sınırları İçerisinde Katı Atıkların Toplanması, Taşınması, Kent Temizliği ve Vektörle Mücadele Çalışmaları Hizmetlerinde Kullanılmak Üzere Araç ve İş Makinesi Kiralama Hizmet Alımı” İhalesine teklif veren ancak Sakarya Büyükşehir Belediyesinin 2022/1105170 İKN’ li ihalesinde usulsüzlük yaptığı tespit edilip ihalelerden yasaklanan Kürşat Gümüş isimli şahsın sahibi bulunduğu SER-FİLO İNŞ. TUR. GIDA TEKS. VE SAĞ. ÜR. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. isimli firmanın haber sitesinde belirtilen iddialar ile birebir aynı iddiaları Kamu İhale Kurumu tarafından 2023/UH.II-1227 karar sayılı kararla incelenmiştir. Kararda;

“Bu itibarla yukarıda yer alan tespitler doğrultusunda, idare tarafından birim fiyat teklif cetveline uygun olacak şekilde ve ihale dokümanı düzenlemeleri doğrultusuna yaklaşık maliyetin hesaplandığı, söz konusu yaklaşık maliyet hesabı ile buna dayanak oluşturan eki belgelerde yapılan hesaplamaların birbiriyle uyumlu olduğu, başvuru sahibinin iddiasının aksine sadece fiyat teklifleri üzerinden hesaplama yapılmadığı, idarelerin yaklaşık maliyete ilişkin fiyatların tespitinde Hizmet İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 8’inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen fiyatların birini, birkaçını veya tamamını herhangi bir öncelik sırası olmaksızın kullanabileceği dikkate alındığında idare tarafından yapılan hesaplamalarda kamu kurum ve kuruluşlarının belirlediği fiyatlar ile fiyat araştırması kapsamında elde edilen fiyat tekliflerinin birlikte kullanılmasının mevzuata aykırılık teşkil etmediği,

Diğer taraftan başvuru sahibinin iddiasında aynı idarenin önceki yıllarda yaptığı benzer ihalelerin yaklaşık maliyetleri ile kıyaslama yapılmak suretiyle incelemeye konu ihalenin yaklaşık maliyetinin yüksek belirlendiği iddia edilmekte ise de, her bir ihalenin kendi doküman düzenlemeleri çerçevesinde farklı durumlar oluşturabileceği, işin süresinin ve iş kapsamında kullanılacak araçların farklılaşabileceği, bu sebeple başka ihalelerin yaklaşık maliyeti ile bahse konu ihalenin yaklaşık maliyetinin kıyaslanması suretiyle bir değerlendirme yapılmasının mümkün olmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin bahse konu iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.” şeklinde açıklama yapılarak yasaklı firmanın  iddialarının mesnetsiz olduğu tespit edilmiştir.

Haliyle haber niteliğine sahip olamayacak metinde belirtilen yaklaşık maliyetin şişirildiği iddiasının mesnetsiz olduğu ortadadır. 
80 Milyonun Altındaki Teklifler
80 milyonun altında teklifi olan Yılmaz Ekinci, Güzel İzmir Kurumsal, Kar Mersan Karo Mermer, Bilge Can İnş., Gurmesan Gıda isimli isteklilerin geçici teminat sunmadıkları ve Yeterlilik Bilgileri tablosuna bilgi girişi yapmadıkları; Sevgi Sosyal Hiz. İsimli firmanın teminatının ihalede istenen şartlara uygun olmadığı; Ağaoğlu İnş isimli firmanın teminatının ihalede istenen şartlara uygun olmadığı ve Yeterlilik Bilgileri tablosuna bilgi girişi yapmadığı gerekçeleriyle teklifleri değerlendirme dışı bırakılmıştır. 

Kamu İhale Kanunu ve ikincil mevzuat doğrultusunda bir ihaleye teklif vermek sadece ihaleyi üstlenmek için yeterli görülmemektedir. Bu teklifi destekleyecek yeterlilik bilgileri ile ihale sürecindeki kamu yararının korunması için geçici teminat mektuplarının teklif ile birlikte sunulması gerekmektedir. Bahsi geçen firmaların bu bilgi ve belgeleri sunmamış olmaları sebebiyle teklifleri değerlendirme dışı bırakılmıştır. 
Yüklenici Firmanın Sözleşmeye Bağlılığı
Metinde belirtilen ihtiyaç duyulan araçların tamamının kiralandığı durumlarda yüklenici firmanın şartları istediği zaman değiştirme kozu olduğu yönünde trajik iddianın ise herhangi tutarlı bir tarafı bulunmamaktadır. 
4735 Saylı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’ nun 4. Maddesi; 
“Madde 4- Bu Kanuna göre düzenlenecek sözleşmelerde, ihale dokümanında yer alan şartlara aykırı hükümlere yer verilemez.
- Bu Kanunda belirtilen haller dışında sözleşme hükümlerinde değişiklik yapılamaz ve ek sözleşme düzenlenemez.
- Bu Kanun kapsamında yapılan kamu sözleşmelerinin tarafları, sözleşme hükümlerinin uygulanmasında eşit hak ve yükümlülüklere sahiptir. İhale dokümanı ve sözleşme hükümlerinde bu prensibe aykırı maddelere yer verilemez. Kanunun yorum ve uygulanmasında bu prensip göz önünde bulundurulur.” şeklindedir.

Görüleceği üzere sözleşme imzalandıktan sonra sözleşmede değişiklik yapılamayacağı açıkça düzenlenmiştir.

Bununla birlikte yüklenicinin sözleşmeye aykırı bir davranışında ihalelere katılmaktan yasaklanacağı, teminatının irad kaydedileceği, sözleşmesinin feshedilerek sözleşme tutarının %30 ‘ una kadar ceza kesileceği sair düzenlemelerde mevcuttur.  Hal böyleyken Yüklenici firmanın Belediyemize karşı sırf araç kiralama ihalesi sözleşmesi imzaladığı için bir koza sahip olduğunu iddia etmek gerçek dışıdır. 
Pazarlık İhalesine İlişkin Bilgiler
2022/1509233 İKN’ li Kuşadası İlçesi Sınırları İçerisinde Katı Atıkların Toplanması, Taşınması, Kent Temizliği ve Vektörle Mücadele Çalışmaları Hizmetlerinde Kullanılmak Üzere Araç ve İş Makinesi Kiralama İhalesi bahsi geçen 2022/1232427 İhale Kayıt Numaralı “Kuşadası İlçesi Sınırları İçerisinde Katı Atıkların Toplanması, Taşınması, Kent Temizliği ve Vektörle Mücadele Çalışmaları Hizmetlerinde Kullanılmak Üzere Araç ve İş Makinesi Kiralama Hizmet Alımı” İhalesine yönelik şikâyet başvurularının ihale sürecini uzatmasına sebebiyle yapılmıştır.

2022/1509233 İKN’ li ihale 11.01.2023 tarihinde başlamış ve 09.02.2023 tarihinde 30 gün olarak tamamlanmıştır. İhaleye yönelik itirazen şikâyet başvurusu Kamu İhale Kurumu tarafından 08.02.2023 tarihinde reddedilmiş olup ihale süreci netleşmiştir.

Hem ihale sürecinin netleşmesi hem de pazarlık ihalesinin sona ermesi üzerinde 10.02.2023 tarihinde ise esas ihale olan 2022/1232427 İhale Kayıt Numaralı “Kuşadası İlçesi Sınırları İçerisinde Katı Atıkların Toplanması, Taşınması, Kent Temizliği ve Vektörle Mücadele Çalışmaları Hizmetlerinde Kullanılmak Üzere Araç ve İş Makinesi Kiralama Hizmet Alımı” işi başlamıştır. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER