Kuşadası'nda 12.9 Milyonluk İhalede Suçüstü!
GÜNDEMCHP'li Kuşadası Belediyesi'nin 750 bin tonluk mıcır ihalesini kazanan firma, 8 Mart'ta iş başı yapması gerekirken, Sözleşmede taahhüt ettiği iş makinaları ve araçları bile üretim alanına getirmedi. Bu gecikmeye rağmen Kuşadası Belediyesi, milyonluk dev ihaleyi iptal etmedi.
CHP'li Kuşadası Belediyesi tarafından 8 Şubat'ta açılan 750 bin tonluk mıcır üretimi ve stoklanması ihalesi arap saçına döndü. "12 Milyon 887" bin liralık teklifi ile 2021/20713 kayıt numaralı ihaleyi kazanan ve 8 Mart'ta yer teslimi yapılan ZTB İnşaat Ltd. Şirketi, aradan geçen bu süreye rağmen şartnamede öngörülen iş makinaları ve araçları işin yapılacağı Kuşadası Belediyesi'ne ait Karadere Mevkii'ndeki Taş Ocağına getirmedi. Söz konusu makina ve araçlar, belediye işletmesindeki diğer taş ocağında da iş başı yapmadı. Toplam süresi 300 gün olarak belirlenen ve bu süre içinde 125 bin tonluk üretimin tamamlanmış olması gerekirken, Kuşadası Belediyesi'nden ihalenin iptal edildiğine dair bir bilgi paylaşımı yapılmadı.
"YER TESLİMİ YAPILDI"
8 Şubat'ta yapılan ve sonucu haftalar sonra açıklanan ihale sonrası üstlenici firma ZTB'ye 8 Mart'ta yer teslimi yapıldı. Sözleşme hükümleri gereği, 3 gün içinde iş başı yapması gerekmesine rağmen aradan 50 gün geçtiği halde Kuşadası Belediyesi tarafından üretim ve stoklama alanı olarak bilinen Güzelçamlı Mahallesi Karadere Mevkii'ndeki Ham Madde Üretim Sahası'nda şartnamede öngörülen iş makinaları ve araçlar getirilmedi. Bu süre içinde, rezervlerin bazalt türü kayalardan oluşması nedeniyle bu miktardaki mıcır üretiminin yapılamayacağının iddia edildiği alanda, bir başka ocakta elde edilmiş mamul stoku da yapılmadı.
(Güzelçamlı Karadere Mevkii Taş Ocağı)
"ARAÇLARA RASTLANMADI"
Şartnamede, bu iş karşılığında ZTB'nin üretim, stoklama ve mamullerin nakli için ocakta hazır tutmayı taahhüt ettiği; 2 Adet Mobil Primer Çeneli Kırma-Eleme Tesisi (Konkasör), 6 Adet 35 Tonluk Kırıcı Tertibatlı Paletli Eksvatör, 2 Adet 30 Tonluk Paletli Eksvatör, 2 Adet Loder, 16 Adet 20 Metreküplük Damperli Kamyon, 2 Adet Arazöz ve 1 Adet Binek Araca Belediye'nin işletmesindeki diğer taş ocağında da rastlanmadı.
MUHTAR ATICI, "ÇALIŞMA YOK"
Güzelçamlı Mahallesi Muhtarı Remzi Atıcı, söz konusu taş ocağında bir çalışma olmadığını ifade ederek, "Bizim çok bilgimiz yok ancak proje bir ara durduruldu diye duydum. Şu an orada herhangi bir çalışma yok" dedi.
Suistimal yapıldığı izlenimi veren ihalede iş takvimi işlemesine rağmen bu süreç içinde iş makinaları gibi üretilmesi gereken mıcırların nakliyesinin gerçekleştiğine dair bir görüntü de ortaya çıkmadı. Günlük üretimin ortalama 2500 ton olarak belirlendiği ihalede, nakil işlemini yapacak olan 20 metreküplük kamyonların gidiş-dönüş olmak üzere günde 250 sefer yapması gerekirken, böyle bir trafik hareketi kimsenin dikkatini çekmedi.
(Ticaret Odası Yanı Taş Ocağı)
750 bin tonluk ihalede dikkat çeken bir başka detay ise, Kuşadası Belediyesi'nin denetimi konusunda oldu. Aradan geçen 50 günlük süre içinde Kuşadası Belediyesi'nin ihalenin işleyişi konusunda bilgi paylaşmayışı veya ihaleyi iptal yoluna gitmeyişi hukukçular tarafından "İhmal" olarak değerlendirildi.
Hukukçular, bu durumun aydınlanması için CHP'li Kuşadası Belediyesi'nin aşağıdaki soruların cevaplarını kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini ifade ettiler. Cevap bekleyen o sorular şöyle sıralandı:
Yüklenici:
1- 08/03/2021 itibariyle işi başlamış mıdır?
2- Ne kadar ve ne suretle kesin teminat vermiştir?
3- Mart ayına ilişkin hakedişi Nisan ayı ilk beş günü içinde düzenlemiş midir?
4- Yer tesliminden itibaren 15 gün içinde iş programını hazırlayıp idareye onaylatmış mıdır?
5- Alt yüklenici çalıştırmakta mıdır?
6- All risk sigorta yaptırmış mıdır?
7- İdareye bildirmiş olduğu ve idarenin onayladığı personeli iş programına göre iş başında bulundurmakta mıdır? Aksi durumda idare ceza düzenlemiş midir?
8- İşe başlama tarihinden itibaren taahhüt ettiği makina, teçhizat ve ekipmanı iş programına uygun olarak iş yerinde bulundurmuş mudur? Aksi durumda idare ceza düzenlemiş midir?
9- Toz kaynağı olan her ünite kapalı alan içerisine alınmış veya toz indirgeme sistemi kurulmuş mudur? Aksi durumda idare ceza düzenlemiş midir?
Ayrıca:
1- İşin yapılma yeri, süresi ve ödeme şartları ile ilgili değişiklik yapılmış mıdır?
2- 750.000 ton değişik ebatlarda mıcır ne maksatla kullanılacaktır?
3- 750.000 ton değişik ebatlarda mıcır taahhüt edilen makina, teçhizat ve ekipman ile verilen süre içerisinde üretilebilecek midir? Taşınabilecek midir?
4- Üretilecek 750.000 ton değişik ebatlarda mıcır nerede ve ne suretle depolanacaktır? Depolama sahası teslim edilmiş midir?
5- Farklı ocaklardan taşıma yaptırılacak mıdır?
6- İdareye ait hak edişe esas elektronik kamyon kantarı hangi malzeme stok alanındadır?
İlginizi Çekebilir