© Ajans Kuşadası 2020 | Her Hakkı Saklıdır.

Kuşadası’na 3. Derece Arkeolojik Sit tescili

Kuşadası Türkmen Mahallesinde, seramik buluntulara rastlanan alan, İğdecik Arkeolojik Alanı olarak, 3. Derece Arkeolojik Sit olarak tescil edildi.

Aydın Kuşadası, Türkmen Mahallesi sınırları içinde yer alan İğdecik Mevkiinde, özel mülkiyete ve Maliye Hazinesine ait tapunun 368 ada, 5,23,21,9 numaralı parsellerin tamamında seramik buluntulara rastlandı. Ayrıca özel mülkiyete ait tapunun 398 ada, 19 numaralı parselin bir kısmı üzerinde de seramik buluntulara rastlanması ile, söz konusu alan, İğdecik Arkeolojik Alanı olarak, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” özelliği gösterdiğinden, 20 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete’de, 3. Derece Arkeolojik Sit olarak tescil edildi.
Koruma amaçlı imar planı hazırlanacak
Kültür ve Tabiat Koruma Yüksek Kurulu’nun 658 sayılı ilke kararı kapsamında, İğdecik Mevkiinde yer alan 3. Derece Arkeolojik Sit alanı geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarının karar ekinde belirtildiği şekliyle belirlenmesine ve 2863 sayılı Kanunun 17. Maddesi gereğince, söz konusu sit sınırları içerisinde yapılacak olan herhangi bir işlem öncesinde Kuruldan izin alınmasına karar verildi. 
Tapuya şerh düşülecek
2863 sayılı Kanunun 7. Maddesi ile yürürlüğe giren, “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkındaki Yönetmelik” gereğince, tescil edilen tapunun 368 ada, 19 parselin tapu kütüğü beyanlar hanesine “Bir Bölümü 3. Derece Arkeolojik Sit Alanında Kalmaktadır” şeklinde, tapunun 368 ada 5,23,21,9 parsellerin tapu kütüğünün beyanlar hanesine ise “Tamamı 3. Derece Arkeolojik Sit Alanında Kalmaktadır” şeklinde şerh konulmasına karar verildi. Tapu kayıt örneklerinin ise, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğüne iletilmesine karar verildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER