© Ajans Kuşadası 2020 | Her Hakkı Saklıdır.

Kuşadası Balık Pazarı Boş Kaldı! Zamlar Vatandaşa Yansıdı!

Et ve tavuk fiyatlarının aşırı yükselmesinin ardından bir umutla balık tezgahına giden vatandaş istediğini bulamadı.

Yüksek enflasyon, döviz kurunun durduralamaz yükselişi, hem esnafı hem de tüketicileri derinden vurdu. Türk lirasının döviz karşısında değerini yitirmesi, temel gıda fiyatlarındaki artışı da hızlandırdı. Gıda fiyatları Kasım’da bir önceki aya göre yüzde 8 oranında arttı. Artan fiyatlar, hem satıcıları hem de vatandaşları kara kara düşündürmeye başladı. Kuşadası balık halindeki tezgah fiyatları da zamlardan nasibini aldı. Fakirin pirzolası olan hamsi’nin kilosu 40 liradan satılırken, Çupra 60, Levrek 100, Somon 120 lirayı buldu.

“SEZON ÇOK DURGUN”
Kuşadalı balıkçı esnafı Mehmet Mestanoğlu, “Sezon durgun geçiyor. Tezgahı döndürmeye çalışıyoruz. Akaryakıta gelen zamlar nedeniyle teknecilerde balığa zam yapmak zorunda kaldı. Biz de bu zamları balık satışlarına yansıtmak zorunda kaldık” dedi.

“GİDİŞAT İYİ DEĞİL”
Uzun yıllar Kuşadası Balık halinde balıkçılık yapan Erol Özyağcı, döviz kurundaki artış balıkçı esnafını da olumsuz yönde etkilediğini belirterek, “Zamlar ve pahalılık halkı kötü bir noktaya getirdi. Dövizdeki artış, fiyatların yükselmesi balıkçıyı hepten mahvetti. Balık ağı pahalı. 4 gün önce 1 kutu olta 35 lirayken aynı kutu olta 88 lira oldu. Balıkçı esnafı para kazanamıyor. Gidişat iyi değil. İnsanlar artık stres dolu, bunalımda. İnsanlar aç” diye konuştu.

“ÖZEL YATA MAZOT İNDİRİMİ VAR BALIKÇIYA YOK”
Halkın ucuz balık yiyemediğini ifade eden Erkan Özkazak ise “Balıkçı halinde hareketlilik yok. Mazota zam yapıldı, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’ de eklendi. Aylık 100 bin lira ödeyen balıkçı tekneleri şimdi 250 bin lira ödüyor. Doğal olarak balıkta zamlanıyor. Özel yatlara mazotta indirim olurken balıkçı teknelerine indirim yok. Tam tersi olmalı. Devlet tarafından balıkçılara mazot indirimi verilirse balık fiyatı da yükselmez.”

“PİLİCE BUGÜN YÜZDE 25 ZAM GELDİ”
Tavuktaki fiyat artışı nedeniyle işlerinin durma noktasına geldiğini ifade eden Mehmet Demirci de “Beyaz et üretimindeki girdiler artınca tavuk fiyatları da arttı. Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili. Kış aylarında balığın bol olmasıyla tavuk ucuzluyordu. Ancak bu son dönemde bu ucuzlamayı maalesef göremedik. 170-180 liraya alınan bir koli piliç, şu anda 280 lira. Bugün itibarıyla pilice yüzde 25 zam geldi” diye konuştu.

“EMEKLİ VE ASGARİ ÜCRETLİ, ARTIK BALIK YİYEMEYECEK”
Emekli Selvinaz Mıhçı, yükselen balık fiyatlarından şikayet ederek şöyle konuştu; “Asgari ücretli ve emekliler artık balık yiyemeyecek. Zaten kırmızı etin yanına yaklaşılamıyor. Tavuk fiyatı da arttı. Bir tek balık kaldı. Balık neredeyse et ve tavuk fiyatına yaklaştı. Emekliyim, Türkiye şartlarında bu emekli maaşı ile geçinemiyoruz. Ne yapacağım bilmiyorum” İfadesini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER