© Ajans Kuşadası 2020 | Her Hakkı Saklıdır.

İhale Girişimleri Tutmayınca Belediye Kahveciliğe Soyundu!

Kuşadası Belediyesi, mahkeme tarafından “Su Ürünleri Kooperatifi’nin kiracı” olduğu yolunda kararı verilen işletmeyi tahliye ettirmek için yeni yöntemler denemeye başladı.

Su Ürünleri Kooperatifi tarafından işletilen Balıkçılar Kahvesi’ni tahliye ettirerek ihale yoluyla kiraya verme girişimleri yargıya takılan Kuşadası Belediyesi, işletmeyi ele geçirmek için yöntem değiştirdi. Belediye, söz konusu mekanı kendisinin işleteceğini öne sürerek Su Ürünleri Kooperatifi’nden tahliye talebinde bulundu. İdare Mahkemesi’nin işletme ile ilgili gerekçeli kararını değerlendiren hukukçular, yasalar gereği Belediye’nin burasını tahliye ettirmesinin mümkün olmadığı görüşünü savundu.

Kuşadası Belediyesi’nin tahliye ettirebilmek için girişime ara vermediği Balıkçılar Kahvesi’nin işletmesinde önceliği Su Ürünleri Kooperatifi’ne veren İdare Mahkemesi kararı netleşti. Kararı değerlendiren hukukçular, hükmün yürürlükteki Su Ürünleri Yasası gereği verildiğine dikkat çektiler. Söz konusu yasanın Kuşadası Su Ürünleri Kooperatifi’ne mevcut Balıkçılar Çarşısı üzerinde bile hak tanıdığını vurgulayan hukukçular, “Bu yönetmelik yürürlükte olduğu sürece Kuşadası Belediyesi’nin Balıkçılar Kahvesi’ni bir başka işletmeciye kiraya verme ihtimali söz konusu olamaz. Su Ürünleri Kooperatifi kira bedelini ödediği sürece burada kiracı olarak kalabilir. Nitekim Kuşadası Sulh Hukuk Mahkemesi’nin son kararında da bu yönde hüküm verilmiş ve Kooperatifin kiracılığının sürdüğüne karar verilmiştir” dediler.

Ancak hukuken tüm gelişmeler Su Ürünleri Kooperatifi lehine seyretmesine rağmen Kuşadası Belediyesi mekanı tahliye ettirme girişimlerinden vazgeçmedi. Kuşadası Belediyesi tarafından yapılan basın açıklamalarında, kooperatifin mekan üzerinden fahiş kazanç elde ettiği iddia edilerek mekanın bizzat belediye tarafından işletilmesine karar verdiği duyuruldu. Bu açıklama ile birlikte Kuşadası Belediyesi Başkan Yardımcısı Yusuf Atak’ın da Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Susam ve kooperatif avukatı ile bir araya gelerek mekanın tahliyesi konusunda talepte bulunduğu öğrenildi.

Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Susam, yasa ile kendilerine tanınan hakları sonuna kadar kullanmaya kararlı olduklarını belirterek, hukuki sürecin tamamlanması ile birlikte işletmede ciddi bir restorasyon yapacaklarını açıkladı. Başkan Susam, “Yıllardır burasının yıkılacağı konuşuluyordu. Sadece biz değil diğer kiracılar da bu yüzden çivi bile çakmadı. Ancak yıkım gündemden düşünce diğer işletmeler restorasyonlara başladı. Biz de mahkemeler bitince burasını yenileyerek hem üyelerimize, hem de Kuşadası’na layık bir şekilde hizmetimize devam edeceğiz” diye konuştu.

Bu arada Kuşadası Belediyesi’nin girişimlerine engel olan Su Ürünleri Kooperatifi yönetimini değiştirmek için de bir takım girişimlerde bulunduğu iddia edildi. İddialara göre belediye çalışanı olan bazı kooperatif üyeleri üzerinden yürütülen çalışmalarla, belediye'ye yakın bir yönetim oluşturmak için kollar sıvandı. Kuşadası Belediyesi’nin balıkçılara malzeme yardımı kararı almasının bu nedenle olduğu, ancak balıkçı başına 3 bin lirayı bulmayan yardımın tatmin edici bulunmadığı belirtildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER