© Ajans Kuşadası 2020 | Her Hakkı Saklıdır.

Başka Kentlerde "Anıt Ağaç" Ama Kuşadası'nda Değersiz!

Kuşadası Belediyesi, binlerce lira bedel ödeyip yenilerini dikmek için Barbaros Bulvarı’nda 1960’lı yılların başında dikilen “anıt” Palmiye ağaçlarını yerlerinden kökledi.

Dünyanın dört bir yanında özenle korunan 60 yaşındaki palmiye ağaçları, Kuşadası’nda yerlerinden söküldü. Kuşadası Belediyesi’nin Barbaros Bulvarı’nda yaptığı düzenleme kapsamında eski ağaçların yerine yine palmiye dikileceği açıklandı. Aynı dönemde dikilen ve “anıt ağaç” statüsünde korunan ağaçları korumak için İzmir’de tramvay hattı, Mersin’de ise imar planlarında değişiklik yapılırken Kuşadası Belediyesi’nin korunması gereken ağaçları gözden çıkarması ve yenileme uğruna binlerce liralık harcama yapması şaşkınlık yarattı.

1970'li yıllarda Kuşadası. Barbaros Bulvarı girişindeki palmiyelerin özenle bakıldığı dönem

Kuşadası Belediyesi’nin turistik çarşılardaki düzenleme çalışmaları kapsamında Barbaros Bulvarı’nda en az 60 yıl önce dikilen palmiye ağaçları yerlerinden söküldü. Söküm sırasında ağaçlardan bir bölümü hasar görürken, kurtulanlar ise Adagöl çevresine dikildi. Söküm işlemleri sırasında bazı ağaçlar da ciddi hasar gördü.

Belediye tarafından yapılan açıklamada caddedeki peyzaj düzenlemesinin de yenileneceği duyuruldu. Bazı medya kuruluşlarına servis edilen çalışmalara ait görsellerde en dikkat çekici nokta ise yeni palmiye ağaçlarına yer verilmesi oldu. Kuşadası Belediyesi’nden, yeni düzenlemenin maliyetine dair bir bilgi verilmedi.

Kuşadası’nda 1960’lı yılların başında dikilen palmiyeler, yenileri uğruna sorgusuz-sualsiz köklenirken, aynı dönemin ağaçları pek çok kentte Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından “anıt ağaç” tescil edildi. BuÖrneğin İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Sahil Bandında bulunan 60 yaşındaki palmiye ağaçlarına dokunmamak için milyonlarca liralık ek harcama yaparak tramvay hattında değişiklik yaptı. Mersin Büyükşehir Belediyesi de “anıt ağaç” statüsündeki palmiyelerin zarar görmemesi için imar planlarında yeni düzenlemeye gitti. Aynı iklim koşullarının hakim olduğu pek çok yerleşim merkezinde, aynı dönemde dikilen ağaçların korunabilmesi  için koruma planları yaptığı belirlendi.

Karşıyaka'daki bu ağaçların korunması için milyonlarca liralık harcama yapılarak tramvay hattı değiştirildi.

Barbaros Hayrettin Paşa Bulvarı'ndaki sökümden sağlam kurtulan ağaçlar ise kuştur bölgesinde bulunan Adagöl çevresine dikildi. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER